חיפוש
חיפוש
ריפוי וטיפוח בדרך טבעית | שירי כספי

בכבישה קרה ולא מזוכך

השמנים הצמחיים מופקים משלל זרעים אגוזים ופירות, ומכילים הרכב חומצות שומן שהוא ייחודי לכל שמן.

כדי להפיק שמן מהזרעים משתמשים בתהליכים מכניים שכוללים דחיסה, הידוק וסחיטה.

שמן צמחי איכותי מופק בכבישה קרה ולא מזוכך

 

מה זה בעצם כבישה קרה?

כדי לייצר שמן צמחי בכבישה קרה משתמשים מכבש, שמאפשר לסחוט את השמן מהזרעים. בתהליך של כבישה קרה לא נעשה שימוש בממיסים כימיים (סולבנטים) או בחום.

בכבישה קרה סוחטים את השמן מהזרע בטמפרטורה שלא עולה על 40 מעלות צלזיוס.

במקרים מסוימים, כמו למשל בהפקה של שמן זית, התהליך מבצע בטמפרטורה שלא עולה על 35 מעלות. בשמנים צמחיים אחרים, ההפקה נעשית בטמפרטורה של כ- 38 מעלות.

לעומת זאת יש הרבה מאוד שמנים בשוק שמפיקים אותם בתהליך של כבישה חמה.

הזרעים עוברים תהליך של חימום מוקדם, בטמפרטורה הנעה בין 45 מעלות במקרים מסוימים ועד ל- 100 מעלות.

בעקבות החימום, מתאפשר לחלץ כמות גדולה יותר של שמן מהזרעים. אבל, בשל החימום חומצות השומן נפגעות, הן מתחמצנות ומתקלקלות.

דרך נוספת להפיק שמנים צמחיים, היא להשתמש בממיסים כימיים. בשיטה זו אפשר להוציא שמן מהזרעים ללא חימום, אך גם שיטה זו פוגעת באיכות השמן

אגב, בשיטה זו מפיקים את שמן הקנולה. אז אולי כדאי לך לחשוב שוב על המשך השימוש בו כשמן במטבח.

מה היתרון של שמנים המופקים בכבישה קרה?

לשמן שמופק בכבישה קרה יש הרבה מאוד יתרונות תזונתיים ובריאותיים. שמנים אלה יהיו עשירים בוויטמין E, בחומצות שומן חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות ובחומצות שומן מסוג אומגה, החיוניות למגוון תהליכים בגוף.

בנוסף, שמנים בכבישה קרה היום יותר ידידותיים לסביבה בהשוואה לשמן שנעשה בשיטות אחרות, בעיקר בגלל שבשיטה זו לא עושים שימוש בכימיקלים כלשהם.

במחקר ממאי 2014 שפורסם בכתב העת של האגודה האמריקאית לכימיקלים בשמנים נכתב כי שמנים מסוימים המופקים בכבישה קרה יכולים להכיל כמות מוגברת של נוגדי חמצון.

החוקרים גם מצאו ששמן בכבישה קרה הוא בעל חיי מדף טובים יותר משמנים אחרים, ויש להו פחות סיכוי להתעפש, ולכן הוא מתאים לבישול הרבה יותר משמנים רגילים.

בהפקה של שמנים בכבישה החמה אמנם מתאפשר להפיק יותר שמן מהזרע בהשוואה לכבישה קרה, אבל זה כרוך במחיר של אובדן הערכים בריאותיים (ויטמינים חיוניים ונוגדי חמצון), כי החימום הגבוה מזרז את פירוק השמן וגורם לחמצון גבוה ומהיר יותר.

עוד נקודה להתייחסות בבחירת שמנים:

מזוכך או לא מזוכך?

השורש של המילה מטעה מאוד, כי זך מסמל עבורנו משהו טהור ונקי. אבל, במקרה של שמנים צמחיים זו אינה הבחירה הנכונה והבריאה.

זיכוך, מה זה בעצם?

כדי לקבל שמן מזוכך, מעבירים את השמן מספר תהליכים תעשייתיים, בסופם הוא נטול ערכים תזונתיים, וחומצות השומן שבו גם הן מחומצנות ומקולקלות

בין השאר, שמן מזוכך עובר תהליך של חימום עד 230 מעלות (שמטרתו לנטרל את הריח). השמן שמתקבל הוא שמן מחומצן, ומלא ברדיקלים חופשיים, שיש להם השפעה רעה על הבריאות.

בתהליך בזיכוך השמן עובר תהליך של סינון וניקוי מרכיבים מסוימים, וכן הכנסה של חומרים כימיים אשר חלקם אפילו רעילים עבור בני האדם.

השמן מאבד מערכו מטעמו ומצבעו, וכן נעלמים גם הוויטמינים ועוד חומצות שהן חיוניות עבורנו.

ידעת שמן מחומצן נוטה יותר לשקוע בדפנות העורקים ולהעלות את רמת הכולסטרול הרע?

שמן מזוכך אינו מתאים למאכל ואינו מומלץ לשימוש גם במוצרי הקוסמטיקה הטבעיים.

 

בשורה התחתונה

שמנים המופקים בכבישה קרה הם איכותיים יותר ובעלי תרומה גדולה יותר לבריאותנו.

שמן בכבישה קרה מכיל ויטמין E באופן טבעי  (הוא מבין נוגדי החמצון החשובים בטבע), ורכיבים חיוניים נוספים, חומצות שומן מסוג אומגה, פיטוסטרולים ועוד.

לשמנים המופקים בכבישה קרה, ושלא עברו תהליך של  זיכוך, יש את הריח, הטעם, הארומה והצבע האופייניים של הזרעים מהם הופקו, קל לזהות אותם וקל להתאהב בהם.

אז מה עושים?

מתחילים לבדוק את השמנים על המדף בחנות, ובוחרים את השמנים שיהיו טובים ומזינים עבורנו, גם למאכל וגם לקוסמטיקה.

לשמור על הבריאות זו הבחירה הטבעית

שמנים צמחיים כבישה קרה

אנשים מספרים

הצטרפו לאלו שכבר משתמשים במוצרים טבעיים ונהנים מההבדל...

מוזמנים להתרשם מהמוצרים שלנו

לייעוץ או שאלות

השאירו פרטים ואשמח לחזור אליכם