לשעווה יש תפקיד חשוב כחומר גלם בעולם הרוקחות הטבעית.
התפקיד של השעווה הוא לאפשר קשר בין הפאזה השומנית ובים הפאזה המימית, בהכנה של קרמים טבעיים וכן לאפשר מרקם נוקשה לשמנים שבאופן טבעי הם נוזליים, וכן ליצור משחות שומניות. .
מרבית השימוש בקוסמטיקה טבעית נעשה עם שעוות דבורים. השימוש בה נעשה מזה שנים רבות, קל מאוד להשיג אותה והיא נוחה מאוד לשימוש, בעיקר בהכנה של מוצרי קוסמטיקה ביתיים.
אבל עם הביקוש הגובר לקוסמטיקה טבעית וטבעונית, קיימות גם חלופות טבעוניות שבאות במקום שעוות הדבורים.
הנה סקירה אפשרויות העבודה עם שעוות צמחיות כחלופה לשעוות דבורים.
שעוות דבורים
שעוות הדבורים היא מוצר לוואי של תעשיית הדבש. הדבורים מייצרות את השעווה בבלוטות שנמצאות בבטנן. השעווה מופרשת כקשקשים קטנים בצבע לבן. מן השעווה הדבורים בונות את החלות שבכוורת, והן משתמשות בה גם כדי לאטום תאי חלה מלאים בדבש.
הפקת השעווה לשימושנו נעשה על ידי התכת החלות. ההתכה נעשית בטמפרטורה שאינה גבוהה במיוחד, זאת כדי לשמר תכונות חיוניות של השעווה.
מהי שעוות דבורים
השעווה היא חומצות שומן ארוכות שרשרת, בעיקר חומצה קרוטית (cerotic acid) וחומצה פלמיטית (palmitic acid). צבע השעווה המופרשת מבטן הדבורה הוא לבן, אך אנחנו מכירים אותה בצבע צהוב בהיר עד צהוב-חום, חום, או אדמדם, שמתקבל כתוצאה מתוספות שונות, כמו אבקת פרחים או שאריות אחרות. לשעווה ריח אופייני, היא המתרככת ונמסה בטמפרטורה של 63°-64°, היא מסיסה בשמן ואינה מסיסה במים, וכן היא אינה רעילה בבליעה או במריחה על העור.
איך מפיקים שעווה
את השעווה שמוציאים מהכוורת בעת רדיית הדבש. את השעווה ממיסים ויוצקים לגושים, תהליך שמסייע בהפרדה של השעווה משארית הדבש וזיהומים שונים. בהמשך השעווה עוברת תהליכי ניקוי וחיטוי, וגם הבהרת הצבע, לפי השימוש המיועד.
השימושים הנפוצים
חלק מהשעווה משמשת את הדבורים לייצור מחודש של חלת הדבש.
כמויות גדולות של שעווה נצרכות לייצור נרות. לשעוות דבורים יתרון על שעוות מינרליות בטמפרטורת ההתכה הגבוהה ובכך נמנעים טפטוף ונזילת השעווה שאינה בוערת.
שעווה ברמת ניקיון גבוהה המתאימה לדרישות תקנים לשימוש רפואי משמשת בתעשיית הקוסמטיקה לייצור קרמים וסוגים מסוימים של שפתונים וגם לייצור משחות רפואיות.
כמויות קטנות יותר משמשות בתעשיית המזון לציפוי מוצרים כיוון שהיא יוצרת שכבה אטומה ומבודדת ואינה מורגשת כאשר נבלעת עם המזון.
שעוות קנדלילה
שעוות קנדלילה (Candelilla wax) היא שעווה שמופקת מעלי השיח Euphorbia Cerifera, שגדל צפון מקסיקו ודרום מערב ארצות הברית.
יש לה צבע צהבהב חום, והמרקם שלה נוקשה ושביר. הפקת השעווה מתבצע על ידי הרתחת חלקי הצמח במים. בתהליך ההרתחה, השעווה צפה ומופרדת מהצמח.
תחליף צמחי
שעוות קנדלילה הוא כנראה השעווה הנפוצה ביותר כאשר מחפשים תחליף לשעוות דבורים. לשעוות קנדלילה לא מזוקקת יש צבע צהוב עמוק וריח די דומיננטי ואופייני, אך לא כזה שמורגש במוצרים
נקודת ההתכה של שעוות קנדלילה היא 68.5-72.5 °C, היא מעניקה מרקם נוקשה ויציב ולכן היא מתאימה מאוד לשימוש מוצרי קוסמטיקה טבעיים, בקרמים, משחות שומניות, שפתונים ועוד. יש לה ברק טבעי, והשימוש בה בשפתונים, מעניק ברק וקשיחות ייחודית, שקשה להשיג בעבודה עם שעוות דבורים.
שעוות קנדלילה יכולה להקשות כמות גדולה יותר של שמן והיא מעניקה מרקם שהוא פחות דביק לעומת השימוש בשעוות דבורים.
השימוש הנפוץ בשעוות קנדלילה הוא בתעשיית המזון (קיבלה את המספר E 902, כתוסף למזון), והיא משמשת כציפוי וברק לסוכריות וממתקים.
גם בתעשיית הקוסמטיקה, משתמשים בה כמייצב ומעניק ברק בשפתונים טבעיים ובטבליות של חמאת גוף.
כאשר מחליפים שעוות דבורים בשעוות קנדלילה במתכוני קוסמטיקה טבעית, הכמות המומלצת לשימוש היא כחצי מכמות שעוות הדבורים, כיוון שהמבנה שלה הוא קשיח יותר מזה של שעוות הדבורים.
שעוות קרנובה
שעוות קרנובה (Carnauba wax) הנקראת גם שעוות ברזיל או שעוות דקלים, מופקת מעלים של עץ דקל (Copernicia cerifera ) צמח הגדל רק בצפון מזרח ברזיל.
אופן ההפקה
השעווה מתקבלת על ידי איסוף וייבוש של עלי העץ, אותם מכים כדי לשחרר את השעווה ולאחר מכן זיקוק והלבנתה. נקודת ההתכה של שעוות קרנובה היא 82-86 מעלות צלזיוס. זוהי שעווה שבירה מאוד, ובמצבה טהור, מגיעה בצורת פתיתים קשים בצבע חום צהוב.
לשעוות קרנובה יש תכונות היפואלרגניות ומלחחות, כמו גם ברק ייחודי שהיא מקנה למוצר הסופי ווהיא מהווה חלק במוצרי קוסמטיקה שונים, למשל שפתונים, דיאודורנטים, תכשירים שונים לטיפול בעור, תכשירי איפור ועוד.
השימוש בשעוות קרנובה מעניק למוצרים נוקשות ומפחית את דביקות המוצר.
כאשר מחליפים שעוות דבורים בשעוות קרנובה במתכוני קוסמטיקה טבעית, הכמות המומלצת לשימוש היא כחצי מכמות שעוות הדבורים, כיוון שהמבנה שלה הוא נוקשה יותר מזה של שעוות הדבורים.
השוואה בין סוגי השעוות
שעוות קרנובה | שעוות קנדלילה | שעוות דבורים | |
כן | כן | כן | מתאים לשימוש בקוסמטיקה טבעית |
כן | כן | לא | מוצר טבעוני |
82-86 °C | 68.5-72.5 °C | 62-64 °C | נקודת התכה |
נטול ריח | ריח אופייני | ריח קל של דבש | ריח |
כן | כן | כן | מרכך |
כן | כן | כן – יעיל יותר | מלחח |
לא | לא | לא | מתחלב |
כן | כן | מומלץ להימנע אם ידועה רגישות לדבש/פולן | היפואלרגני |
לא | לא | כן | דביקות במוצר |
גבוהה | בינונית | נמוכה | דרגת קושי במוצר |
שעוות סינטטיות
בארץ ניתן להשיג שעווה מסוג נוסף, שעוות סויה (Soy wax), אשר אינה שעווה צמחית אמיתית.
שעוות סויה היא בעצם שמן סויה שעבר הידרוגנציה (כלומר חומצות שומן לא רוויות שהפכו לרוויות).
המטרה היא להעלות את נקודת ההתכה של השמן ולהאריך את חיי המדף שלו. שעוות מסוג זה מופקות משמן צמחי שעובר זיכוך, כלומר מוצאים ממנו החומרים הטובים ואיכותיים לפני שהוא עובר הידרוגנציה.
בשורה התחתונה, שעווה זו אינה טבעית אלא סינטטית, והיא ממש כמו שעוות סינטטיות אחרות שהיתרון היחיד שלהן שהן נטולות צבע וריח.
אז נסכם
כל השעוות הטבעיות מתאימות לשימוש במוצרים טיפוליים לעור, ומאפשרות הגנה על המחסום השומני הטבעי של העור ושמירה על הלחות הטבעית של העור.
אני מודה, שבאופן אישי, נוח לי יותר להשתמש בשעוות דבורים לרקיחה של מוצרי טיפוח לגוף, לפנים ולשיער. בשל טמפרטורת ההתכה הנמוכה יחסית שלה, כך קל יותר לחבר בין שמנים צמחיים וחמאות, והמוצר שמתקבל הוא מוצק אך רך ונעים.
כאשר רוצים להשיג מרקם נוקשה יותר של מוצר, למשל בשפתון, אפשר בהחלט להשתמש בשעווה צמחית. להכנת שפתונים אני משתמשת בשעוות קנדלילה, שאותה קל מאוד להשיג בארץ.
לרכישת חומרי גלם לקוסמטיקה טבעית לחצו כאן
שתפו אותנו, באיזו שעווה אתם בוחרים להשתמש?