חיפוש
חיפוש
הכינו בעצמכם

סבון טבעי

להכין סבון טבעי זה אחד מהדברים שאני הכי אוהבת.
כבר בהכנה אני מדמיינת את התחושה במקלחת, את הקצף הנעים, את הריח שעולה עם האדים,
ואת התחושה הנעימה על העור אחרי שהתנגבתי.
את כל התהליך אני מתחילה במחשבה על המטרה של הסבון.
אם אני רוצה אותו לעור יבש או שומני, אם אני רוצה סבון שיהיה פילינג עדין או אולי סבון טיפולי לבעיות בעור.
אני חושבת על המרקם שהסבון יקבל ועל כמות הקצף שתהיה לו ואיך הוא ישפיע על העור.אני מחליטה איזה תוספות שאני רוצה להכניס לסבון וממשיכה עם הריח שאני רוצה שיהיה לסבון.

והכי חשוב- אני מפנה לי זמן של כשעה וחצי לעבודה בלי הפרעה, ולפעמים אפילו מזמינה חברה שתצטרף, ורק אז אני מתחילה.

מכניסים לסבון עניין וריח

ריחות נעימים

מגוון השמנים האתרים שניתן להוסיף לסבון הוא גדול.
כדאי לבחור בשמן אתרי איכותי וברמה טיפולית, כדי שהסבון שלנו יהיה נעים וגם מועיל.

תוספות ועניינים

כדי לקבל סבון שיהיה גם מיוחד וגם יפה, הכי כיף לשלב בו מגוון של תוספות, שיתנו צבע,
מרקם גרגירי של פילינג או תכונות נוספות של ריפוי.
לתערובת הסבון המוכנה אפשר להכניס כ-2 כפות (או יותר) מהתוספת שבחרנו,
למשל בוץ מים המלח, דבש (שממנו מומלץ להוסיף רק כף אחת, אחרת הסבון יהיה רך מידי).
אפשר להוסיף משהו שייתן צבע לסבון, למשל אבקת חרובים או קקאו,
חימר בצבעים שונים (ירוק, לבן, חום או אדום), אבקת כורכום, פפריקה מתוקה.
גם השריה של צמחים במים רותחים (שתשמש אותנו בשלב הפאזה המימית) תיתן לסבון צבע,
למשל צבע כתמתם ממיץ גזר, צבע ירקרק מארטישוק או רוזמרין, צבע חום מלבנדר או קמומיל.
אם רוצים סבון שעושה כיף במקלחת, למשל פילינג, אפשר להוסיף זרעי פשתן,
קוואקר (טחון גס או דק), אבקת קינמון, זרעים של שומשום.

חשוב לעבוד בזהירות

תהליך הכנת הסבון עצמו אינו מסובך בכלל, אך מאוד חשוב להקפיד על כמה כללים:

  1. חשוב להקפיד ולשקול את החומרים במדויק, אנחנו שוקלים הכל לפי גרמים, גם במקרה של חומרים נוזליים.
  2. חשוב להקפיד על העבודה בשלבים לפי הסדר.
  3. בתהליך הכנת הסבון אנחנו עובדים עם סודה קאוסטיק, שהיא חומר חריף (אבל אי אפשר לוותר עליה כיוון שזה מה שהופך את השמן לסבון), אז מאוד חשוב לעבוד בצורה זהירה כדי לא להיפגע. (אפשר לעבוד עם כפפות ומסכה לאף, ופשוט לעבוד בזהירות).

עם איזה כלים עובדים:

  • כלי מדידה מזכוכית בנפח 1 ליטר ו-2 ליטר.
  • 2 כוסות מדידה של 500 מ"ל
  • מרית (לקקן, סיליקון זה נהדר)
  • 2 כפות (לא פלסטיק)
  • מטרפה או בלנדר מוט
  • משקל (מטבח או אלקטרוני)
  • מדחום (כספית או אלקטרוני מנירוסטה, כזה של אוכל)
     

החומרים שצריך עבור הסבון (לקבלת 10-12 חתיכות):

  • 600 גרם שמן מוצק (חמאת שיאה/ שמן קוקוס/ חמאת קקאו, אחד מהם או שילוב של כולם)
  • 250 גרם שמן זית (ממליצה להמיר חלק מזה בשמן קיק (עד 50 גרם)
  • 320 מ"ל מים או חליטה של צמחים או מיץ טבעי
  • 118 גרם סודה קאוסטיק
  • 20 מ"ל שמן אתרי לפי בחירה
  • תוספת לסבון לפי בחירה (2-6 כפות חומר יבש)
     
הכנת סבון טבעי
הכנת סבון טבעי

קדימה, לעבודה!

שלב ראשון: פאזה שומנית

1) שוקלים את השמנים המוצקים וממיסים אותם בקערה מעל אדי מים (סיר כפול, בן-מארי).
אני תמיד משלבת בסבון שמנים מוצקים שונים, חמאת שיאה, שמן קוקוס וחמאת קקאו (וזה לא מחייב שהם יהיו ביחס שווה).
השילוב בין השלושה נותן לי סבון מוצק שאינו מתמוסס במהרה, עם יכולת הקצפה נעימה (בזכות שמן הקוקוס), ומעניק הזנה וריכוך לעור (בזכות חמאת השיאה).

2) בכוס מדידה שוקלים 250 גרם שמן זית (או שמן זית וקצת שמן קיק) ושמים בצד בינתיים.
אני אוהבת להשתמש בשמן זית שאני משרה בו (מראש, למשך 3 שבועות) צמחי מרפא ריחניים
(למשל לבנדר, רוזמרין, גרניום, מרווה ועוד, אפשר אחד או כמה ביחד),
השמן מקבל תכונות נוספות של ריפוי, צבע נפלא וגם ריח נהדר של צמחי התבלין השונים.

הכנת סבון טבעי
הכנת סבון טבעי

שלב שני: הפאזה המימית

3) בקערה גדולה, שיכולה להכיל לפחות 2 ליטר, אני שוקלת בזהירות מירבית 118 גרם גרגרי סודה קאוסטיק (NaOH), ועליהם אני מוזגת בזהירות 320 מ"ל של מים (אפשר במקום המים להשתמש בחליטת צמחים).
חשוב שהמים יהיו בטמפרטורת החדר, או אפילו קרים ממש, מהמקרר.

# הערה אין הרבה חשיבות מה שמים קודם. מניסיוני, כדאי לשפוך את המים על גרגירי הסודה קאוסטיק, כי כך יותר קל למדוד את החומרים.

בשלב הזה יש לפעול בזהירות, לעבוד על משטח יציב, וכדאי ליד חלון פתוח, בחלל מאוורר.
בין המים לסודה מתרחשת ריאקציה כימית, שגורמת לשחרור אדים ולחימום מהיר מאוד של המים.
אסור לגעת בתמיסה בכלל ומומלץ שלא לשאוף את האדים. 

4) בשלב הבא אני מוסיפה את השמן הנוזלי (בדרך כלל שילוב של זית וקיק) אל קערת השמנים המומסים.
כדאי לשמור על השמנים יהיו חמימים, כדי שיהיה קל לעבוד בהמשך (מומלצת טמפרטורה של כ- 45-50 מעלות).

שלב שלישי: רגע לפני האיחוד

5) כעת יש לנו שתי פאזות, אחת שומנית ואחת מימית, שמהן ניצור את הסבון שלנו.
את החיבור בין הפאזות נעשה כאשר הטמפרטורה תהיה בין 45 ל-55 מעלות (אפשר למדוד עם מדחום מתאים או פשוט לבדוק עם כפות הידיים שהקערות חמימות).

נשתדל לא לעבוד בחום גבוה מידי וגם שלא יהיה קר מידי. כמו כן, לא חובה ששתיהן יהיו בטמפרטורה דומה.

6) נתחיל לערבב את שתי הפאזות בתוך הקערה הגדולה יותר (לא משנה מה מוזגים על מה) ומתחילים לערבב. בשלב הראשון כדאי לעבוד עם מטרפה, בהמשך אני עובר לעבוד עם הבלנדר מוט.
מערבבים את עיסת הסבון עד שהיא מעט מתמצקת וכבר אינה נוזלית לגמרי, כמו בלילה של עוגה.

# הערה- העבודה עם מטרפה איטית ועדינה יותר, ולוקחת זמן ארוך יותר, 20-30 דקות לפחות.
השימוש בבלנדר מוט מקצר את זמן הערבוב לכ-5 עד 10 דקות.

איך יודעים מתי לעצור? על פני השטח תראו עקבות של הערבוב. בשפה המקצועית, שלב זה נקרא טרייס (Trace).

7) עיסת הסבון שלנו מוכנה, ועכשיו נשאר נוסיף במהירות (ובזהירות) את השמנים האתרים ואת התוספת שבחרנו, ונערבב אותם היטב לתוך הסבון.

התוספות של הסבון

אפשר לבחור להוסיף לסבון חימר צבעוני, אבקת קקאו, פחם פעיל או דבש. אלו יתנו צבע נהדר לסבון ותכונות ריפוי.
אפשר לבחור תוספת עם מרקם גס ואז מתקבל סבון שהוא גם פילינג עדין (למשל קוואקר דק, אבקת קינמון, פשתן טחון ועוד)
הכנת סבון טבעי

שלב רביעי: המזיגה

8) כאשר עיסת הסבון אחידה וכל התוספות התערבבו היטב מוזגים את עיסת הסבון אל התבנית.
אפשר להשתמש בתבנית מקרטון (חשוב שיהיה בפנים ציפוי, אחרת יהיה קשה להפריד את הסבון מהתבנית).

אפשר להשתמש בתבניות סיליקון (בצורת מאפינס או עוגה בחושה), שמהן הסבון נחלץ בקלות.

נותנים לסבון להתייבש בתבנית ל- 24 שעות לפחות (אפשר גם יומיים שלושה), לאחר מכן מחלצים את הסבונים בעדינות מהתבנית.

אם בחרתם להשתמש בתבנית אחת גדולה, זה הזמן לפרוס את גוש הסבון לחתיכות.

שלב חמישי: הבשלה

9) לאחר הוצאת הסבון מהתבנית מניחים אותו בצד להתייבש ולהתקשות למשך שלושה שבועות נוספים. כדאי להניח את הסבון במקום מאוורר.

10) עברו שלושה שבועות שבהם הסבון התייבש, עכשיו הוא מוכן לשימוש.
לוקחים חתיכה או שתיים למקלחת ונהנים.
כדאי לארוז חלק מהסבונים באריזה יפה, כמתנה לבני משפחה וחברים,
שייהנו גם הם מהסבון הנהדר שייצרתם.

 

הנה סרטון שצילמתי, של כל שלבי הכנת סבון מוצק טבעי בשיטת Hit transfer

רוצה להכין סבון בבית?

במיוחד בשביל זה, יצרתי את הערכה הביתית שלי להכנת סבון טבעי בבית. בערכה יש את כל מה שדרוש כדי להכין בבית סבון מוצק טבעי ואיכותי. את הערכה ניתן לרכוש כאן

התהליך נראה לך קצת מסובך?

אפשר לקבוע איתי סדנא לרקיחת סבון מוצק טבעי. אשתף אתכם בכל הידע שלי בנוגע להכנת סבונים ותקבלו טיפים פשוטים ומעשיים לרקיחת סבון בבית. כל הפרטים על הסדנא כאן 

רוצה ללמוד איך להכין מגוון מוצרי טיפוח טבעיים, בקלות ובפשטות?

הצטרפו לקורס רוקחות טבעית וארומתרפיה, ותראו כמה פשוט וקל לרקוח את מוצרי הטיפוח וטואלטיקה לבד, ברקיחה ביתית.

 

הכנת את הסבון?

שתהיה לך מקלחת מהנה! 

סבונים טבעיים

אנשים מספרים

הצטרפו לאלו שכבר משתמשים במוצרים טבעיים ונהנים מההבדל...

מוזמנים להתרשם מהמוצרים שלנו

לייעוץ או שאלות

השאירו פרטים ואשמח לחזור אליכם