הקלנדולה הוא צמח מרפא ידוע ברפואת הצמחים. הוא שייך למשפחת המורכבים, ונעשה בו שימוש לריפוי כבר אלפי שנים.
קיימים מינים רבים של קלנדולה ברחבי העולם.
בארץ ניתן למצוא קלנדולה (או ציפורני חתול בשמו העברי) בתקופת החורף והאביב, והם פורחים בר ברוב חלקי הארץ.
החלק העיקרי בקלנדולה שבו נעשה שימוש רפואי הוא הפרחים, שאותם אפשר לאכול, לחלוט לתה, למצות בשמן או באלכוהול.
שמן קלנדולה
השימוש המוכר ביותר בקלנדולה הוא בצורתו כשמן, שמתקבל לאחר השרייה של הפרחים בשמן צמחי.
הפרח עשיר בשרפים ובחומרים פעילים שעוברים בצורה יעילה אל השמן.
צבעם הכתום – צהוב מעיד על תכולה גבוהה של קרוטנואידים (אלו הם נוגדי חימצון חזקים) שלהם יש השפעה נהדרת על בריאות העור, שיקום רקמות, חיזוק מערכת החיסון ועוד.
ריפוי וטיפוח
השימוש הנפוץ יותר בשמן קלנדולה הוא חיצוני.
לשמן תכונות ריפוי נפלאות.
הוא מחדש רקמות, נוגד דלקת, מחטא, נוגד פטריות ומרגיע, הוא שמן בטוח מאוד לשימוש, ומאוד מתאים לשימוש לעור רגיש ועדין.
שמן קלנדולה משמש לריפוי מגוון רחב של בעיות עור:
- ריפוי פצעים, כוויות, דלקות, צלקות, כוויות והרגעת עקיצות.
- שיקום של צלקות אחרי ניתוחים ואחרי טיפולי הקרנות.
- שיקום והרגעת העור לאחר חשיפה לשמש.
- הרגעת אלרגיות עוריות, ומחלות עור כגון: אקזמה, אסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס), פסוריאזיס, פריחות וגירויים בעור.
- טיפול יעיל בפטריות על העור וכן בפטרייה בנרתיק (קנדידה) במריחה מקומית. הוא מסייע לדכא את הפטריה והוא גם מקל משמעותית על הגרד.
- יעיל לשיקום עור יבש וסדוק.
בגלל כל תכונות הריפוי הנפלאות שלו, שמן קלנדולה משמש בסיס במגוון גדול של מוצרי קוסמטיקה טבעית לריפוי, מוצרים לשיקום והזנת העור ומוצרים טיפוליים לשיער.
שמן קלנדולה לתינוקות וילדים:
שמן קלנדולה הוא יעיל ועדין, ומאוד בטוח לשימוש לילדים ותינוקות. הוא מהווה בסיס נהדר ומוכר מאוד לשימוש במוצרים לתינוקות ולילדים.
הוא טוב לטיפול בתפרחת חיתולים, להרגעת פריחות, גירויים, עקיצות, פצעים ועוד.
בנוסף, נמצא כי לשמן הקלנדולה יש השפעה מיטיבה אצל ילדים ותינוקות הסובלים מאטופיק דרמטיטיס וגירויים שונים בעור.
מכינים שמן קלנדולה גם בבית:
שמן קלנדולה הוא שמן תשרית, כלומר, כדי שיתקבל שמן איכותי ומרפא, יש צורך להשרות את פרחי הקלנדולה בשמן צמחי.
מה צריך בשביל להכין שמן קלנדולה:
- חצי ליטר שמן איכותי מכבישה קרה (שקדים, זית, חוחובה, וכו'. אני משתמשת בזמן זרעי חמניות בכבישה קרה לא מזוכך)
- 20-30 גרם פרחי קלנדולה יבשים (ניתן למצוא בחנויות טבע שונות)
- צנצנת זכוכית נקייה ויבשה.
- דוחסים את הפרחים היבשים לצנצנת.
- ממלאים את הצנצנת עד סופה בשמן.
- סוגרים את הצנצנת ורושמים את התאריך.
- מניחים במקום מואר וחמים (למשל במטבח).
- לאחר כשלושה שבועות עוד חודש השמן מוכן.
- מסננים את השמן היטב, עם מסננת או בד חיתול ומעבירים לבקבוקים כהים.
- את השמן מאחסנים במקום חשוך וקריר. במידה וסיננתם היטב, השמן יכול להחזיק אפילו שנה.
הכנתם שמן קלנדולה?
הנה מתכון לרקיחת משחת קלנדולה, שתשמש אותך כעזרה ראשונה יעילה ונפלאה בתיק.
אהבת את המאמר? נשמח לשמוע מה דעתך