ריפוי וטיפוח בדרך טבעית | שירי כספי

חומרי גלם לקוסמטיקה טבעית

שימוש בשעווה במוצרים טבעיים

שעווה משמשת כחומר גלם טבעי המקשר בין סוגי השמנים השונים בהכנת משחות שומניות וקרמים טבעיים.

מרבית השימוש בקוסמטיקה טבעית נעשה עם שעוות דבורים. השימוש בה נעשה מזה מאות רבות, קל מאוד להשיג אותה והיא נוחה מאוד לשימוש, בעיקר בהכנת מוצרי קוסמטיקה ביתית.

אבל עם הביקוש הגובר לקוסמטיקה טבעונית, קיימת האפשרות לעבוד עם חלופות טבעוניות במקום שעוות הדבורים.

הנה סקירה שערכתי על מגוון שעוות צמחיות כחלופה לשעוות דבורים.

שעוות דבורים

שעוות הדבורים היא מוצר לוואי של תעשיית הדבש. הדבורים מייצרות את השעווה בבלוטות שנמצאות בבטנן. השעווה מופרשת כקשקשים קטנים בצבע לבן. מן השעווה הדבורים בונות את החלות שבכוורת, והן משתמשות בה גם כדי לאטום תאי חלה מלאים בדבש.

הפקת השעווה לשימושנו נעשה על ידי התכת החלות. ההתכה נעשית בטמפרטורה שאינה גבוהה במיוחד, זאת כדי לשמר תכונות חיוניות של השעווה.

הרכב השעווה ותכונותיה

השעווה היא חומצות שומן ארוכות שרשרת, בעיקר חומצה קרוטית (cerotic acid) וחומצה פלמיטית (palmitic acid). צבע השעווה המופרשת מבטן הדבורה הוא לבן, אך אנחנו מכירים אותה בצבע צהוב בהיר עד צהוב-חום, חום, או אדמדם, שמתקבל כתוצאה מתוספות שונות, כמו אבקת פרחים או שאריות אחרות. לשעווה ריח אופייני, היא המתרככת ונמסה בטמפרטורה של 63°-64°, היא מסיסה בשמן ואינה מסיסה במים, וכן היא אינה רעילה בבליעה או במריחה על העור.

הפקה של שעוות דבורים

את השעווה שמוציאים מהכוורת בעת רדיית הדבש. את השעווה ממיסים ויוצקים לגושים, תהליך שמסייע בהפרדה של השעווה משארית הדבש וזיהומים שונים. בהמשך השעווה עוברת תהליכי ניקוי וחיטוי, וגם הבהרת הצבע, לפי השימוש המיועד.

שימושים

חלק מהשעווה משמשת את הדבורים לייצור מחודש של חלת הדבש. כמויות גדולות של שעווה נצרכות לייצור נרות. לשעוות דבורים יתרון על שעוות מינרליות בטמפרטורת ההתכה הגבוהה ובכך נמנעים טפטוף ונזילת השעווה שאינה בוערת.

שעווה ברמת ניקיון גבוהה המתאימה לדרישות תקנים לשימוש רפואי משמשת בתעשיית הקוסמטיקה לייצור קרמים וסוגים מסוימים של שפתונים וגם לייצור משחות רפואיות. 
כמויות קטנות יותר משמשות בתעשיית המזון לציפוי מוצרים כיוון שהיא יוצרת שכבה אטומה ומבודדת ואינה מורגשת כאשר נבלעת עם המזון.

שעוות קנדלילה

שעוות קנדלילה (Candelilla wax) היא שעווה שמופקת מעלי השיח Euphorbia Cerifera, הגדל צפון מקסיקו ודרום מערב ארצות הברית. צבעה צהבהב חום, ומרקמה נוקשה ושביר. הפקת השעווה מתבצע על ידי הרתחת חלקי הצמח במים. בתהליך ההרתחה, השעווה צפה ומופרדת מהצמח.

שעוות קנדלילה הוא כנראה השעווה הנפוצה ביותר כאשר מחפשים תחליף לשעוות דבורים. הוא נגזר מן העלים של שיח מקסיקני Euphorbia antisyphilitica. שעווה לא מזוקקת יש צבע צהוב עמוק וריח הגון מאוד. זה זמין וריאציות מולבן עם צבע בהיר גם כן.

נקודת ההתכה של שעוות קנדלילה היא 68.5-72.5 °C, היא מעניקה מרקם נוקשה ויציב ולכן היא מתאימה לשימוש במגוון מוצרי טיפוח וקוסמטיקה טבעיים, למשל קרמים, משחות שומניות, שפתונים ועוד.

לשעוות קנדלילה יש ברק טבעי, והשימוש בה בשפתונים, מעניק ברק וקשיחות ייחודיות. לשעוות קנדלילה יש קיבולת שמן גבוהה, היא מעניקה מרקם שהוא פחות דביק לעומת השימוש בשעוות, וכן היא מסייעת להתאים את צמיגות של תחליבי מים ושמן.

השימוש הנפוץ בשעוות קנדלילה הוא בתעשיית המזון, כציפוי וברק לסוכריות וממתקים, וכן בתעשיית הקוסמטיקה, כמייצב ומעניק ברק בשפתונים טבעיים ובטבליות של חמאת גוף.

כאשר מחליפים שעוות דבורים בשעוות קנדלילה במתכוני קוסמטיקה טבעית, הכמות המומלצת לשימוש היא כחצי מכמות שעוות הדבורים, כיוון שהמבנה שלה הוא קצת קשיח יותר מזה של שעוות הדבורים. 

שעוות קרנובה

שעוות קרנובה (Carnauba wax) הנקראת גם שעוות ברזיל או שעוות דקלים, מופקת מעלים של עץ דקל (Copernicia cerifera ) צמח הגדל רק בצפון מזרח ברזיל. השעווה מתקבלת על ידי איסוף וייבוש של עלי העץ, אותם מכים כדי לשחרר את השעווה ולאחר מכן זיקוק והלבנתה. נקודת ההתכה של שעוות קרנובה היא 82-86 מעלות צלזיוס. זוהי שעווה שבירה מאוד, ובמצבה טהור, מגיעה בצורת פתיתים קשים בצבע חום צהוב.

שעוות קרנובה נקראת "מלכת השעוות", ובשל תכונות היפואלרגניות ומלחחות, כמו גם הברק שלה, משתמשים בה במוצרי קוסמטיקה שונים, למשל שפתונים, דיאודורנטים, תכשירים שונים לטיפול בעור, תכשירי איפור ועוד. השימוש בשעוות קרנובה מעניק למוצרים נוקשות ומפחית את דביקות המוצר.

הן שעוות קנדלילה והן שעוות קרנובה מתאימות לשימוש במוצרים טיפוליים לעור, ומאפשרות הגנה על המחסום השומני הטבעי של העור ושמירה על הלחות הטבעית של העור.

כאשר מחליפים שעוות דבורים בשעוות קרנובה במתכוני קוסמטיקה טבעית, הכמות המומלצת לשימוש היא כחצי מכמות שעוות הדבורים, כיוון שהמבנה שלה הוא נוקשה יותר מזה של שעוות הדבורים. 

השוואה בין סוגי שעוות

שעוות קרנובהשעוות קנדלילהשעוות דבורים 
כןכןכןמתאים לשימוש בקוסמטיקה טבעית
כןכןלאמוצר טבעוני
82-86 °C68.5-72.5 °C62-64 °Cנקודת התכה
נטול ריחנטול ריחריח קל של דבשריח
כןכןכןמרכך
כןכןכן – יעיל יותרמלחח
לאלאלאמתחלב
כןכןמומלץ להימנע אם ידועה רגישות לדבש/פולןהיפואלרגני
לאלאכןדביקות במוצר
גבוההבינוניתנמוכהדרגת קושי במוצר

שעוות סינטטיות

בארץ ניתן להשיג שעווה מסוג נוסף, שעוות סויה (Soy wax), אשר אינה שעווה צמחית אמיתית.

שעוות סויה היא בעצם שמן סויה שעבר הידרוגנציה (כלומר תגובה כימית של הוספת מימנים לשמן), כאשר המטרה היא להעלות את נקודת ההתכה של השמן ולהאריך את חיי המדף שלו. שעוות מסוג זה מופקות משמן צמחי שעובר זיכוך, כלומר מוצאים ממנו החומרים הטובים ואיכותיים לפני שהוא עובר הידרוגנציה.

בשורה התחתונה, שעווה זו אינה טבעית אלא סינטטית, כמו שעוות סינטטיות אחרות שהיתרון היחיד שלהן שהן נטולות צבע וריח.

נסכם?

הן שעוות קנדלילה והן שעוות קרנובה מתאימות לשימוש במוצרים טיפוליים לעור, ומאפשרות הגנה על המחסום השומני הטבעי של העור ושמירה על הלחות הטבעית של העור.

באופן אישי, נוח לי יותר להשתמש בשעוות דבורים לרקיחה של מוצרי טיפוח לגוף, לפנים ולשיער. בשל טמפרטורת ההתכה הנמוכה יחסית שלה, שמשפיע על חיבור נוח יותר לשמנים צמחיים וחמאות, והמוצר שמתקבל הוא מוצק אך רך ונעים.

כאשר רוצים להשיג מרקם נוקשה יותר של מוצר, למשל בשפתון, כדאי דווקא להשתמש בשעווה צמחית. להכנת שפתונים אני משתמשת בשעוות קנדלילה, שאותה קל מאוד להשיג בארץ.

לרכישת חומרי גלם לקוסמטיקה טבעית לחצו כאן

חומרי גלם לקוסמטיקה טבעית

אנשים מספרים

הצטרפו לאלו שכבר משתמשים במוצרים טבעיים ונהנים מההבדל...

מוזמנים להתרשם מהמוצרים שלנו

הנמכרים ביותר

לייעוץ או שאלות

השאירו פרטים ואשמח לחזור אליכם